Tuesday, April 21, 2015

0

Allahabad Bank Clerk Exam., 2008 Computer General Knowledge : Solved Paper 2

  • Tuesday, April 21, 2015
  • SekarC
  • 16. The operating system controls access to the processor by assigning a(n) ____________ to
    each task requiring the processor’s attention.
    (A) CPU
    (B) slice of time
    (C) stack
    (D) event
    Ans : (B)
    17. The blocks of code, included in the operating system, that software applications interact with
    are known as:
    (A) application programming interfaces (APIs).
    (B) complimentary metal-oxide conductors (CMOS).
    (C) device drivers.
    (D) bootstrap loaders.
    Ans : (A)
    18. MS-DOS is a ____________ operating system.
    (A) point-and-click
    (B) user-friendly
    (C) command-driven
    (D) Mac
    Ans : (C)
    19. An interrupt handler is a(n):
    (A) location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
    (B) peripheral device.
    (C) utility program.
    (D) special numeric code that indicates the priority of a request.
    Ans : (D)
    20. A spooler is a(n):
    (A) location in memory that maintains the contents of a document until it prints out.
    (B) print job.
    (C) program that coordinates the print jobs that are waiting to print.
    (D) message sent from the printer to the operating system when a print job is completed.
    Ans : (C)
    21. Virtual memory is typically located:
    (A) on a floppy disk.
    (B) in the CPU.
    (C) in a flash card.
    (D) on the hard drive.
    Ans : (D)
    22. The purpose of a swap (or page) file is to:
    (A) maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
    (B) hold a program’s data or instructions in virtual memory when it can’t fit in RAM.
    (C) prevent thrashing in a multitasking environment.
    (D) allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
    Ans : (B)
    23. The definition of thrashing is:
    (A) swapping data between virtual memory and RAM too frequently.
    (B) insufficient hard disk space.
    (C) too many processors being managed by the operating system.
    (D) inaccurate information stored in the registry.
    Ans : (A)
    24. All of the following are TRUE of Safe Mode EXCEPT:
    (A) Safe Mode is a special diagnostic mode.
    (B) Safe Mode loads all nonessential icons.
    (C) Safe Mode allows users to troubleshoot errors.
    (D) Safe Mode loads only the most essential devices.
    Ans : (B)
    25. Verification of a login name and password is known as:
    (A) configuration.
    (B) accessibility.
    (C) authentication.
    (D) logging in.
    Ans : (C)
    26. The combination of the operating system and the processor is referred to as the computer’s:
    (A) CPU.
    (B) platform.
    (C) BIOS.
    (D) CMOS.
    Ans : (B)
    27. The following message generally means:
    (A) a nonsystem floppy has been left in the floppy disk drive.
    (B) the CD drive is not functioning.
    (C) the BIOS is corrupted.
    (D) there is a problem loading a device.
    Ans : (A)
    28. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place during the boot-up
    process?
    (A) Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
    (B) Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
    (C) Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
    (D) Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system
    Ans : (B)
    29. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:
    (A) load the operating system into RAM.
    (B) the power-on self-test.
    (C) activate the basic input/output system (BIOS).
    (D) load application programs.
    Ans : (D)
    30. The ____________, stored on a ROM chip, is responsible for loading the operating system
    from its permanent location on the hard drive into RAM.
    (A) BIOS
    (B) API
    (C) device driver
    (D) supervisor program
    Ans : (A)
    31. The basic input/output system (BIOS) is stored in:
    (A) RAM.
    (B) ROM.
    (C) the CPU.
    (D) the hard drive.
    Ans : (B)
    32. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the
    ____________ process.
    (A) configuration
    (B) CMOS
    (C) POST
    (D) ROM
    Ans : (C)
    33. The memory resident portion of the operating system is called the—
    (A) registry.
    (B) API.
    (C) CMOS.
    (D) kernel.
    Ans : (D)
    34. Which of the following does NOT occur during the power-on self-test (POST)?
    (A) The ScanDisk utility begins to run.
    (B) The video card and video memory are tested.
    (C) The BIOS identification process occurs.
    (D) Memory chips are checked to ensure they are working properly.
    Ans : (A)
    35. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT—
    (A) any amount of RAM can be allocated to virtual memory.
    (B) the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually
    changed.
    (C) this temporary storage is called the swap file (or page file).
    (D) virtual memory is physical space on the hard drive.
    Ans : (A)
    36. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical
    structure of directories that include all of the following EXCEPT:
    (A) files.
    (B) folders.
    (D) drives.
    (D) systems.
    Ans : (D)
    37. All of the following statements concerning windows are true EXCEPT—
    (A) windows are an example of a command-driven environment.
    (B) windows can be resized and repositioned on the desktop.
    (C) more than one window can be open at a time.
    (D) toolbars and scrollbars are features of windows.
    Ans : (A)
    38. All of the following statements concerning files are true EXCEPT—
    (A) A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
    (B) Files can be generated from an application.
    (C) Files are stored in RAM.
    (D) Files should be organized in folders.
    Ans : (C)
    39. Using Windows Explorer, a plus (+) sign in front of a folder indicates—
    (A) an open folder.
    (B) the folder contains subfolders.
    (C) a text file.
    (D) a graphics file.
    Ans : (B)
    40. In Windows XP, if you want to see the file size and modified dates of all files in a folder, the
    best viewing option is the __________ view.
    (A) List
    (B) Thumbnails
    (C) Details
    (D) Icon
    Ans : (C)
    Read more...
    0

    Allahabad Bank Clerk Exam., 2008 Computer General Knowledge : Solved Paper 1

  • SekarC

  • 1. If a word is typed that is not in Word’s dictionary, a____________wavy underline appears
    below the word.
    (A) red
    (B) green
    (C) blue
    (D) black
    (E) None of these
    Ans : (A)
    2. The____________button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent
    commands or actions.
    (A) Search
    (B) Cut
    (C) Document
    (D) Undo
    (E) None of these
    Ans : (D)
    3. In Excel, any set of characters containing a letter , hyphen, or space is considered—
    (A) a formula
    (B) text
    (C) a name
    (D) a title
    (E) None of these
    Ans : (B)
    4. ____________Software allows users to perform calculations on rows and columns of data.
    (A) Word processing
    (B) Presentation graphics
    (C) Database Management Systems
    (D) Electronic Spreadsheet
    (E) None of these
    Ans : (C)
    5. A ____________represent approximately one billion memory locations.
    (A) kilobyte
    (B) megabyte
    (C) gigabyte
    (D) terabyte
    (E) None of these
    Ans : (C)
    6. ____________cells involves creating a single cell by combining two or more selected cells.
    (A) Formatting
    (B) Merging
    (C) Embedding
    (D) Splitting
    (E) None of these
    Ans : (B)
    7. The operating system is the most common type of____________software.
    (A) communication
    (B) application
    (C) system
    (D) word-processing
    (E) None of these
    Ans : (C)
    8. When you quickly press and releaes the left mouse button twice , you are—
    (A) Primary-clicking
    (B) pointing
    (C) Double-clicking
    (D) Secondary-clicking
    (E) None of these
    Ans : (C)
    9. The horizontal and vertical lines on a worksheet are called—
    (A) cells
    (B) sheets
    (C) block lines
    (D) gridlines
    (E) None of these
    Ans : (D)
    10. To delete an incorrect character in a document, ____________ to erase to the right of the
    insertion point.
    (A) press the left mouse key
    (B) double-click the right mouse key
    (C) press the BACKSPACE key
    (D) press the delete key
    (E) None of these
    Ans : (D)
    11. The operating system does all of the following EXCEPT:
    (A) provide a way for the user to interact with the computer.
    (B) manage the central processing unit (CPU).
    (C) manage memory and storage.
    (D) enable users to perform a specific task such as document editing.
    Ans : (D)
    12. During the boot process, the____________looks for the system files.
    (A) CD
    B. BIOS
    C. CPU
    D. DVD
    Ans : (B)
    13. ____________ are lists of commands that appear on the screen.
    (A) GUIs
    (B) Icons
    (C) Menus
    (D) Windows
    Ans : (C)
    14. ____________ is the ability of an operating system to control the activities of multiple
    programs at the same time.
    (A) Multitasking
    (B) Streamlining
    (C) Multiuser
    (D) Simulcasting
    Ans : (A)
    15. The unique signal, generated by a device, that tells the operating system that it is in need of
    immediate attention is called an:
    (A) action.
    (B) event.
    (C) interrupt.
    (D) activity.
    Ans : (C)

    Read more...
    0

    Bank of India Clerk Exam., 2008 : English Language (Solved) 2 - Continued from 1

  • SekarC
  • Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the
    phrase given in bold in the following sentence to make the sentence
    grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is
    required’, mark (E) as the answer.
    16. Your bonus will dependent the quality of your work.
    (A) is dependable
    (B) depends on
    (C) being dependent
    (D) going to depend
    (E) No correction required
    17. He did not ask for a raise since he had fear to lose his job.
    (A) was fearful of
    (B) was feared to
    (C) was afraid to
    (D) had been afraid to
    (E) No correction required
    18. The organizers agreed to shift the conference at some place convenience to all participants.
    (A) any of the place convenient
    (B) at places convenient
    (C) from a place of convenience
    (D) to a place convenient
    (E) No correction required
    19. As compared to last year there has been a sharp rise in interest rates.
    (A) sharper rise of
    (B) as sharp a rise
    (C) sharp rises in
    (D) sharply rising
    (E) No correction required
    20. In the 1970s banks required to submit their detailed plans of expansion to RBI.
    (A) were required to submit
    (B) required for submission
    (C) are required to submit
    (D) requirement of submitting
    (E) No correction required
    Directions—(Q. 21–25) Rearrange the following Six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the
    proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below
    them—
    1. I had paid a lot of attention during training and could easily answer the questions till I came
    to the last one. What is the name of the lady who cleans your floor ?
    2. ‘Yes’, he replied. “In your career you will meet many people all of whom are significant even
    if all you do is greet them.”
    3. I thought the question was a joke. I had seen her but how would I know her name ?
    4. During my internship we were given a quiz to see how much we had learnt.
    5. I have never forgotten this lesson.
    6. I submitted my paper leaving the last question blank and asked the manager if it would count
    for assessment.
    21. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement ?
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5
    22. Which of the following will be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
    (A) 2
    (B) 3
    (C) 4
    (D) 6
    (E) 5
    23. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement ?
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5
    24. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement ?
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5
    25. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement ?
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5

    Answers:

    16. (B) 17. (C) 18. (D) 19. (E) 20. (A)
    21. (A) 22. (E) 23. (B) 24. (D) 25. (C)
    Read more...
    0

    Bank of India Clerk Exam., 2008 : English Language (Solved) 1

  • SekarC
  • Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given
    below it. Certain words/phrases are printed in bold to help you to locate them while answering
    some of the questions.
    The King of Kanchi set off to conquer Karnat. He was victorious in batttle. The elephants were
    laden with sandalwood, ivory, gold and precious stones taken from the conquered kingdom of
    Karnat. They would be a part of the victory parade for his subjects. On his way back home he
    stopped at a temple, finished his prayers to the goddess and turned to leave. Around his neck
    was a garland of scarlet hibiscus and as was the custom for all, his forehead was anointed with
    red sandal paste. His Minister and the court jester were his only companions. At one spot, in a
    mango grove by the wayside, they spied some children play. The King said, “Let me go and see what they are playing.”
    The children had lined up two rows of clay dolls and were playing warriors and battles. The King
    asked, “Who is fighting whom ?” They said, “Karnat is at battle with Kanchi.”
    The King asked, “Who is winning and who is the loser ?” The children puffed their chests up and
    said, “Karnat will win and Kanchi will lose.” The Minister froze in disbelief, the King was furious
    and the jester burst into laughter.
    The King was soon joined by his troops and the children were still immersed in their game. The
    King commanded, “Cane them hard.” The children’s parents came running from the nearby
    village and said, “They are naive, it was just a game, please grant them pardon.” The King called
    his commander and ordered, “Teach these children and the village a lesson so that they never
    forget the King of Kanchi.” He went back to his camp.
    That evening the Commander stood before the King. He bowed low in shame and said, “Your
    Majesty, with the exception of hyenas and vultures, all lie silent in the village.” The Minister
    said, “His Majesty’s honour has been saved.” The priest said, “The goddess has blessed our
    King.” The jester said, “Your Highness, please grant me leave to go now.” The King asked, “But
    why ?” The jester said, “I cannot kill, I cannot maim, I can only laugh at God’s gift of life.”
    Trembling in the face of the king’s anger he bravely
    continued, “If I stay in your Majesty’s court, I shall become like you and I shall forget how to
    laugh.”
    1. Why were the elephants carrying loads of gold and other valuables ?
    (A) This was what the king had looted from Karnat to distribute among his soldiers as a reward
    (B) This was the king’s offering to the deity out of gratitude for making him victorious
    (C) It was what the king had plundered from Karnat to display to the people of his kingdom as a
    sign of victory
    (D) So that the people of the kingdom of Karnat acknowledged him as their new ruler
    (E) None of these
    2. Why did the king anoint his head with red sandal paste ?
    (A) As a mark of celebration to show he had been victorious
    (B) It was the usual practice for all devotees at the temple
    (C) To show other devotees that he was king
    (D) The priest requested him to do so
    (E) To show his soldiers that he had visited the temple
    3. Which of the following cannot be said about the jester ?
    1. He was not a loyal subject of the king.
    2. He was afraid of the king’s temper.
    3. He did not support the king’s war against Karnat.
    (A) Both 1 and 3
    (B) Only 1
    (C) Both 1 and 2
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
    4. What excuse was given for the childrens’ behaviour ?
    (A) They were disobedient to their parent’s wishes
    (B) They were unaware of the true facts of the battle
    (C) They were upset that their army had lost
    (D) They were in the habit of lying
    (E) None of these
    5. Why did the jester laugh at the children’s reply to the king ?
    1. They correctly predicted the outcome of the battle.
    2. Their reply was cheeky because they knew he was the king.
    3. He wanted to show that their reply was a joke to save them from being punished by the king.
    (A) Only 1
    (B) Both 1 and 2
    (C) Only 3
    (D) Both 2 and 3
    (E) None of these
    6. Which of the following is true in the context of the passage ?
    (A) The king stopped at the temple to see what else could be plundered
    (B) The people of the village to which the children belonged developed great respect for the
    king
    (C) The Commander was ashamed at having obeyed the king’s orders to cane the children
    (D) The jester was unhappy that the king had defeated the army of Karnat
    (E) The children had shown disrespect to the goddess by playing so close to the temple
    7. Why did the jester resign from his post ?
    (A) He felt that the king was too influenced by the Minister
    (B) To show that he disapproved of the king’s action of punishing the children
    (C) He did not want to accompany the king on his war campaign
    (D) He was no longer able to make the king laugh
    (E) None of these
    8. Which of the following describes the Minister ?
    1. He was jealous of the jester.
    2. He was the king’s most valuable advisor.
    3. He did not have a good sense of humour.
    (A) Only 1
    (B) Only 3
    (C) Both 1 and 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) None of these
    9. Which of the following was/were the outcome(s) of the soldiers beating the children ?
    1. The animals began to howl and wanted to attack the soldiers.
    2. The children’s parents went to the king to beg for mercy.
    3. The priest offered prayers to the goddess of the temple.
    (A) Only 1
    (B) All 1, 2 and 3
    (C) Both 1 and 2
    (D) Only 2
    (E) None of these
    10. Why was the king angry with the children ?
    (A) Because the game they were playing was dangerous
    (B) They had lied to him
    (C) They did not recognize him as king
    (D) They had unknowingly insulted him
    (E) They were rude to him
    Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the
    word printed in bold as used in the passage.
    11. froze
    (A) cold
    (B) numb
    (C) shivered
    (D) stood still
    (E) chill
    12. leave
    (A) holiday
    (B) transfer
    (C) exit
    (D) permission
    (E) farewell
    13. spied
    (A) noticed
    (B) keep watch
    (C) followed
    (D) spot
    (E) caught
    Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word
    printed in bold as used in the passage.
    14. immersed in
    (A) safe from
    (B) distracted from
    (C) boring
    (D) drowning in
    (E) entertained by
    15. pardon
    (A) punishment
    (B) excuse
    (C) convict
    (D) intolerance
    (E) imprison

    Answers:

    1. (C) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (E)
    6. (C) 7. (E) 8. (B) 9. (D) 10. (D)
    11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A)
    Read more...
    0

    State Bank of India Clerk Exam, 2008 General Awareness : Solved Paper 10

  • SekarC
  • 11. The World Islamic Economic Forum was held in 2007 in
    (A) Malaysia
    (B) Kuwait
    (C) Iran
    (D) Brazil
    (E) Indonesia
    12. In an important meeting of the National Development Council held in New Delhi the Prime
    Minister of India made a special mention of a particular sector of Indian economy which in his
    opinion was suffering from a “Technological Fatigue for lack of break through in production”.
    He was talking of which of the following sectors?
    (A) Agriculture Sector
    (B) Oil Sector
    (C) Service Sector
    (D) Defence Sector
    (E) None of these
    13. Which of the following was the major issue of discussion in the G-8 Summit held in Germany
    in 2007?
    (A) Subsidy to agro products
    (B) Climate protection
    (C) Financial aid to Iraq
    (D) Nuclear Technology and possibility of space war
    (E) None of these
    14. As per the Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has been
    (A) 0.5%
    (B) 0.75%
    (C) 1%
    (D) 1.25%
    (E) 1.5%
    15. How much amount approximately the Govt. of India planned to provide for Mid Day Meal
    Scheme? (As per Budget 2007-08)
    (A) Rs. 5,000 crores
    (B) Rs. 6,000 crores
    (C) Rs. 7,300 crores
    (D) Rs. 8,000 crores
    (E) Rs. 8,300 crores
    16. As per the figures given in the newspapers what is the approximate investment in various
    ‘Special Economic Zones’ till date in India?
    (A) Rs. 20,000 crores
    (B) Rs. 25,000 crores
    (C) Rs. 30,000 crores
    (D) Rs. 35,000 crores
    (E) Rs. 40,000 crores
    17. Who amongst the following is the author of the famous classical book “A Passage to India”?
    (A) Mark Twain
    (B) Nayantara Sehgal
    (C) Nirad C. Choudhuri
    (D) E. M. Foster
    (E) None of these
    18. The Government of India has bought RBI’s entire stake in the State Bank of India in about
    Rs. 35, 531 crores. What is the share of the RBI in total snake of the State Bank? About -
    (A) 40%
    (B) 48%
    (C) 50%
    (D) 52%
    (E) 60%
    19. Which of the following countries has offered knighthood to Salman Rushdie?
    (A) France
    (B) Italy
    (C) Germany
    (D) U.K.
    (E) None of these
    20. As per Union Budget 2007-08 how much amount the Government of India provided for
    Women Specific Schemes/Programmes for 2007-08?
    (A) Rs. 7,700 crores
    (B) Rs. 8,700 crores
    (C) Rs. 9,300 crores
    (D) Rs. 10,000 crores
    (E) Rs. 10,500 crores

    Answers:

    11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (C)
    16. (D) 17. (D) 18. (E) 19. (D) 20. (B)
    Read more...
    0

    State Bank of India Clerk Exam, 2008 General Awareness : Solved Paper 9

  • SekarC
  • 1. Who amongst the following is the author of the book ‘Shame’?
    (A) Chandar S. Sundaram
    (B) Namita Gokhale
    (C) Jaswindar Sanghara
    (D) Anita Desai
    (E) None of these
    2. As per the reports published by the ‘Organization for Economic Co-operation and
    Development (OECD)’ has generated maximum new jobs in the past few years?
    (A) China
    (B) Russia
    (C) India
    (D) Brazil
    (E) None of these
    3. Mr. Digambar V. Kamat took over as which of the following in 2007?
    (A) Governor of Goa
    (B) Chief Minister of Goa
    (C) Governor of Meghalaya
    (D) Governor of Rajasthan
    (E) None of these
    4. Who amongst the following Indians was awarded King Charles II Medal by the UK in 2007?
    (A) Dr. Manmohan Singh
    (B) Smt. Sonia Gandhi
    (C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
    (D) Smt. Vasundhara Raje
    (E) None of these
    5. Miss Riyo Mori who was crowned as Miss Universe 2007 belongs to which of the following
    countries?
    (A) Japan
    (B) U.S.A
    (C) China
    (D) Singapore
    (E) South Korea
    6. Which of the following countries has decided to build a road to the base camp of Mt.
    Everest?
    (A) India
    (B) China
    (C) Nepal
    (D) Myanmar
    (E) None of these
    7. ‘Bharti-Airtel’, the largest mobile company of India joined the elite club of companies earning
    profits of more than US $1 billion. What was the net profit of the Company in the year 2006-07?
    About –
    (A) Rs. 3500 crores
    (B) Rs. 4000 crores
    (C) Rs. 4250 cores
    (D) Rs. 4450 crores
    (E) Rs. 4500 crores
    8. ‘SEBI’ bans some companies for their role in ‘F&O Scam’, was the news in some major
    newspapers in 2007. What is the full form of ‘F&O’?
    (A) Fair & Optimum
    (B) Free & Operational
    (C) Future & Operations
    (D) Future & Options
    (E) None of these
    9. Which of the following African countries launched its communication satellite in 2007 for the
    first time?
    (A) Nigeria
    (B) Kenya
    (C) Zimbabwe
    (D) Mauritius
    (E) None of these
    10. The President of Brazil was on a visit to India in 2007 where he signed several trade
    agreements. Which of the following has been the major area of trade relations between the
    two countries?
    (A) Oil exploration
    (B) Supply of agro products
    (C) Production of nuclear fuel
    (D) Import of electronic goods
    (E) None of these

    Answers:

    1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (A)
    6. (B) 7. (C) 8. (D) 9. (A) 10. (A)
    Read more...
    0

    State Bank of India Clerk Exam, 2008 General Awareness : Solved Paper 8

  • SekarC
  • 31. Hem Dutta who was honoured by the presti-gious Rajiv Gandhi National Sadbhawana
    Award 2007 is a famous—
    (A) Author
    (B) Social activist
    (C) Player
    (D) Film producer
    (E) Scientist
    32. Who amongst the following is selected for Basava Award (2006-07) by the Karnataka
    Government ?
    (A) Dr. Manmohan Singh
    (B) A.P.J. Abdul Kalam
    (C) Sonia Gandhi
    (D) Pratibha Patil
    (E) None of these
    33. Asia Pacific Economic Co-operation Business Meet was organized in September 2007 in—
    (A) New Delhi
    (B) Beijing
    (C) Tokyo
    (D) London
    (E) Sydney
    34. The World Athletics Championship 2007 was organized in—
    (A) Beijing
    (B) New Delhi
    (C) Osaka
    (D) Dhaka
    (E) London
    35. Who amongst the following was the Captain of the Indian Hockey team who won Asia Cup
    2007 held in Chennai ?
    (A) Baichung Bhutia
    (B) Dilip Tirkey
    (C) Pankaj Adwani
    (D) Manavjit Singh Sandhu
    (E) None of these
    36. Which of the following is a public sector unit ?
    (A) TCS
    (B) ICICI Bank
    (C) TESCO
    (D) BHEL
    (E) All of these
    37. India's Foreign Exchange Reserve declined sharply in recent past. What was the main reason
    for the same ?
    (A) Heavy demand of the same by foreign tourists
    (B) Import of wheat from Pakistan and S. Korea
    (C) Appreciation of Rupee Value
    (D) Instability in Coalition Govt. in Centre
    (E) None of these
    38. Shinzo Abe who was on a visit to India in recent past is the—
    (A) Prime Minister of South Korea
    (B) Prime Minister of North Korea
    (C) Prime Minister of Japan
    (D) President of South Korea
    (E) None of these
    39. Asafa Powell who created a new World Record in 100 metres race is a citizen of—
    (A) Jamaica
    (B) South Africa
    (C) India
    (D) USA
    (E) South Korea
    40. Who amongst the following got third position in long jump event of the Bayer International
    Athletics meet held in Germany in 2007 ?
    (A) Shiny Wilson
    (B) Anju Bobby George
    (C) Neha Sanwal
    (D) Prajakta Sawant
    (E) None of these

    Answer & Hints:

    31. (B) Hem Dutta, the 63–year old activist from Assam, was honoured with the prestigious
    Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award–2006. Committed to the cause of peace and Nonviolence
    in Assam, Mr. Dutta has been involved with grassroots work in building communal
    harmony among people living in Assam.
    32. (B) 33. (E) 34. (C) 35. (E)
    36. (D) BHEL or Bharat Heavy Electricals Limi-ted is a gas and steam turbine manufacturer in
    India. It is one of India's largest Public Sector Undertaking or PSUs, known as the Navratnas or
    ‘The nine Jewels’.
    37. (C)
    38. (C) Shinzo Abe was the 90th Prime Minister of Japan, elected by a special session of the National Diet on 26 September, 2006. He was Japan's youngest Post-World War II Prime
    Minister and the first born after the war. He resigned abruptly on 12 September, 2007 after
    months of Mounting political pressure. He was replaced by Yasuo Fukuda, now the 91st Prime
    Minister of Japan.
    39. (A) Asafa Powell is a Jumaican sprinter who currently holds the 100 M world record with a
    time of 9•74 seconds.
    40. (B) Anju Bobby George got third position in long jump event of the Bayer International
    Athletics meet at Lever Kusen, Germany. Anju jumped 6•51 m on her third attempt to take the
    third place behind Portuguese Naide Gomes (6•83 m) and German Bianca Kapler (6•37 m).
    Anju also had two jumps of 6•48 and one of 6•39 apart from two fouls.
    General
    Read more...

    Subscribe